ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (EGZEMA ATOPOWOA)
Jest to choroba przewlekła, spowodowana nieprawidłową
odpowiedzi immunologiczną na alergeny środowiskowe, takie jak roztocza zawarte
w kurzu czy sierści zwierząt lub alergeny pokarmowe. Nasila się pod wpływem
stresu, zdenerwowania, niedoborów pokarmowych lub zmian pogodowych. Szacuje
się, że obecnie 20% dzieci dotkniętych jest ta chorobą. Ciągłe drapani powoduje
pękanie i krwawienie naskórka, co ułatwia wnikanie drobnoustrojom
chorobotwórczym. Osoby z atopowym zapaleniem skóry często też chorują na astmę
i katar sienny.
Zalecenia
żywieniowe
Niemowlę
W sytuacji, w której przynajmniej jeden z rodziców jest
dotknięty alergia , w przypadku niemowlęcia należy :
•
przedłużyć karmienie naturalne do co najmniej 6
miesiąca życia;
•
w przypadku niewystarczającej ilości pokarmu,
niemożliwości lub niechęci karmienia piersią należy wybierać hipoalergiczne
mleko modyfikowane, oznaczone symbolem HA
•
wprowadzić ostrożnie, jeden po drugim, produkty
uczulające lub uznane za źle tolerowane
•
nie wprowadzać wcześniej niż :
- w 9
miesiącu produkty zbożowe zawierające glutem
- w 12
miesiącu, stopniowo i pojedynczo, jeden po drugim, wprowadzać następujące
produkty:
jajka, ryby, owoce egzotyczne ( kiwi), seler, zielony groszek, przyprawy
na bazie
musztardy
- w 36
miesiącu, wprowadzać orzechy ( migdały, orzeszki, pistacje, kasztany) do
posiłków
W przypadku najmniejszych wątpliwości należy skontaktować się
z lekarzem prowadzącym lub alergologiem.
W przypadku rozwinięcia atopowego zapalenia skóry:
Jeśli u niemowlęcia wystąpi atopowe zapalenie skóry, należy
wybrać mleczną mieszankę zawierającą hydrolizaty białka. W Polsce stosowane są
następujące mieszanki zawierające hydrolizaty białkowe: hydrolizaty kazeinowe
Nutramigen, Pregestimil; hydrolizaty białek serwatkowych , Bebilon Pepti 1 i 2,
Bebion Pepti MCT, Profylac, Alfare; preparaty o wysokim stopniu hydrolizy
zawierające wolne aminokwasy ( Bebilon Amino, Neocate).
Dziecko
Niezbędne jest dbanie, aby dziecko miało prawidło
zbilansowaną dietę. Nie wykluczyć nadmiernie produktów z jadłospisu. Dbać o
właściwą równowagę flory jelitowej, regularnie spożywać jogurt naturalne,
probiotyki , mleko dla niemowląt, które je zawiera, lub ich odpowiedniki
(enzymy).
( W Polsce dostępne są m.in. Bebilon pepti, zawiera prebiotyk
– kompozycję oligosacharydow GOS/FOS;
Nutramigen LGG – zawiera probiotyk -
Lactobacillus GG; Hipp Plus – probiotyk – zawiera kultury bakterii kwasu
mlekowego .
Kobiety w ciąży
W przypadku, gdy kobieta w ciąży lub jej mąż są alergikami,
istnieje ryzyko, że u dziecka wystąpią zmiany skórne , zwane atopowym
zapaleniem skóry lub egzemą atopowa. Aby zapobiec tej dolegliwości, mimo że nie ma całkowitej
zgodności w tej kwestii, zaleca się
unikanie spożywania:
•
produktów na bazie orzechów ziemnych
•
owoców oleistych
W przypadku skłonności do alergii odradza się także
spożywanie jajek, ryb i mleka. Jeśli skłonności takie nie występują, spożywanie
ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3
może zapobiec rozwinięciu się atopowego zapalenia skóry.
Należy podczas każdego posiłku spożywać jogurt naturalny oraz
dbać o właściwą równowagę flory jelitowej, co może pomóc w obniżeniu ryzyka
wystąpienia atopowego zapalenia skóry.
Praktyczne wskazówki
•
Przedłużyć okres karmienia piersią do 6 miesiąca
życia
U noworodków z podwyższonym ryzykiem atopii (rodzic z
alergią) karmienie piersią nie powinno zakończyć się zbyt wcześniej i jeśli to możliwe, powinno być wydłużone do
6 miesiąca, w celu opóźnienia kontaktu z potencjalnie uczulającymi produktami.
W przypadku pojawienia się atopowego zapalenia skóry należy zastosować hydrolizaty kazeinowe ( Progress, Nutramigen) lub hydrolizaty
kolagenu (Neocate, Pregomine). Te preparaty są również zalecane w przypadku
alergii na mleko krowie. Jeśli kamienie piersią nie jest możliwe, w sytuacji
podwyższonego ryzyka atopii (co należy odróżnić od obecności atopowego zapalenia
skóry) zaleca się zastosowanie hipoalergicznego mleka modyfikowanego ( częściowe hydrolizaty białka; Bebiko HA,
Bebilon HA, Human HA, Nan Ha).
•
Opóźnić wprowadzanie nowych pokarmów
Oprócz mleka nie zaleca się wprowadzanie innych produktów
przed osiągnięciem przez dziecko wieku 6 miesięcy. Po tym czasie należy
rozpoczynać stopniowe i indywidualnie wprowadzenie nowych pokarmów.
Produkty uznawane za alergizujące, tak jak opisano w
zaleceniu, powinny zostać wprowadzone jeszcze później, Wskazane jest upewnienie
się co do właściwego zrozumienia tych
wskazówek przez rodziców.
Unikać
bezpodstawnych manipulacji dietetycznych
We wstępie podkreślono konieczność zorganizowania konsultacji w sprawie
dokładnych o rad żywieniowych. Ryzyko stanowi irracjonalne podejście rodziców
do żywienia dzieci
oraz
wykluczenie z diety różnych grup pokarmów, co może wywołać u dziecka
dysproporcje żywieniowe szkodliwe dla harmonijnego rozwoju. Ze strony lekarza
konieczne jest powstrzymanie się od zalecania w celach diagnostycznych
nadmiernego wykluczania pokarmów. Jeśli pacjent lub rodzice dziecka dotkniętego
atopowym zapaleniem skóry odnoszą wrażenie, że objawy atopowego zapalenia skóry
pogłębiają się po spożyciu pewnych pokarmów, co może się zdarzyć, należy
zaopatrzyć się w wystarczającą ilość dowodów, uzyskanych przez badania
alergologiczne i dokładnie przeprowadzony wywiad lekarski. Nie należy jedynie
sugerować się niezbyt precyzyjnymi odczuciami.
Dieta kobiety ciężarnej cierpiącej na alergię i/lub której partner jest alergikiem
Zapobieganie
atopowemu zapaleniu skóry odbywa się również
przez przekazywanie odpowiednich zaleceń kobietom ciężarnym. Jeżeli matka, ojciec lub obydwoje z rodziców
mają skłonności
do alergii, zaleca się, aby w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią:
• kobieta ciężarna nie spożywała orzeszków
ziemnych, jajek, mleka, ryb (jeśli istnieje skłonność do alergii na te
produkty). Jednakże ograniczenie spożywania trzech ostatnich produktów jest
dość dyskusyjne i odnosi się do amerykańskich zaleceń. W tym okresie nie zaleca
się również spożywania różnych odmian orzechów;
• spożywała probiotyki. Badania wykazały
zmniejszenie o połów? częstotliwości występowania atopowego zapalenia skóry u
dzieci dzięki zastosowaniu probiotyków zawierających szczep Lactobacillus rhamanous. Jednak nie
wszystkie probiotyki mają jednakowy skład i dlatego niezbędne są dalsze
badania, zanim takie rozwiązanie zostanie systematycznie zalecane. Należy
natomiast namawiać pacjentów do spożywania jogurtów naturalnych co najmniej 3 razy dziennie dla utrzymania lepszej
równowagi flory jelitowej.
elementy patofizjologii
Atopowe
zapalenie skóry stopniowo ewoluuje w
obszarze dotkniętym chorobą. Według M.L. Barbet można zdefiniować je jako „genetyczne predyspozycje do rozwoju
nadwrażliwości na nieswoiste alergeny wziewne i/lub alergeny pokarmowe .
\
Znaczenie kwasów omega 3
Szwedzkie
badania wykazały znaczenie spożywania
produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega 3 przez kobiety ciężarne ze
względu na ich ochronne działanie w sytuacji alergii wywoływanych przez ryby.
Czy
zalecać spożywanie produktów na bazie probiotyków?
Chodzi tu
o nowe, oparte na obserwacjach twierdzenie, że
zniszczenie flory jelitowej sprzyja rozwinięciu atopii. Wymaga ono jednak
przeprowadzenia dodatkowych badań. Dostępne są już specjalne rodzaje mleka dla
dzieci, zawierające zarówno prebiotyki, jak i probiotyki Badania dowiodły, że wczesna ekspozycja na
otoczenie zawierające liczne wiązki mikroorganizmów (glukany) mogłaby
przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób alergicznych u dzieci.
Niezbędne są jednak dalsze badania w celu określenia ich wpływu na atopowe
zapalenie skóry.
Badania do przeprowadzenia
Nie zostało do końca określane stanowisko, jakie należy zająć
w stosunku do sposobu nieodżywaniu się przez kobiety ciężarne oraz karmiące
piersią w sytuacji zagrożenia alergią.
Przedstawiono już ryzyko, które pojawia się w przypadku ekspozycji na alergeny
w trakcie ciąży jednak Verhasselt et al. w ostatnich badaniach przeprowadzonych
na myszach udowadnia przeciwne zjawisko w przypadku astmy i uważają, że w
perspektywie, po przeprowadzonych badaniach klinicznych, powszechnie stanie się
doradzanie kobietą, aby „nie unikały kontaktu z alergenami i wprost przeciwnie , aby zwiększały częstość
ekspozycji alergany podczas karmienia.
Niemniej jednak istnieje jednomyślne porozumienie, aby
zalecać karmienie piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka oraz opóźni
wprowadzanie nowych alergenów pokarmowych u noworodków o podwyższonym ryzyku alergicznym.
Równolegle ze stosowaniem się do wskazówek żywieniowych ,
opisanych w tym rozdziale należy
zapewnić dziecku dotkniętemu atopowym zapaleniem skóry:
•
sprzyjające otoczenie,
•
żadnych zabawek z lateksu,
•
pościel antyroztoczowa,
•
korzystać z dostosowanych środków do prania,
•
maksymalnie ograniczyć obecność kurzu,
Główne
alergeny:
1. Mleko i
produkty mleczne: masło, margaryna, sery, jogurty, kefiry, śmietana itp.
2. Jaja kurze i
produkty zawierające je.
3. Soja
4. Produkty
zbożowe zawierające gluten
5. Orzechy
arachidowe, włoskie, ziemne itd.
6. Owoce
głownie cytrusowe
7. Ryby,
skorupiaki
8. Miód
9. Konserwanty, barwniki
Bezpieczne produkty:
ryż, kukurydza, gotowane jabłko, brokuły,
szparagi, szpinak, sałata, ziemniaki, sól cukier, ocet winny, oliwa z
oliwek,biszkopty, pierniczki, paluszki, gorzka czekolada, suszone owoce,
królik, indyk, jagnięcina itp.
Bardzo przydatny wpis ;)
OdpowiedzUsuńOkropna wysypka. Ja już przed ciążą wykonałam testy alergiczne, dzięki czemu lekarz mógł ustalić dla mnie idealną dietę w ciąży jak i po niej. Warto by mama jak i maluszek byli później pod stałą kontrolą alergologa
OdpowiedzUsuń