BIAŁKA
Białka,
wielkocząsteczkowe biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów
połączonych
wiązaniem peptydowym, występujące we wszystkich organizmach
roślinnych i zwierzęcych. Są zasadniczymi elementami
metabolicznymi i strukturalnymi komórek, tkanek i narządów
organizmów żywych.
Syntetyzowane
są częściowo z aminokwasów endogennych, które ustrój może sam
wytwarzać, a poza tym z aminokwasów egzogennych tzw. istotnych,
pobieranych z pokarmów rozkładanych w procesie trawienia.
Funkcje:
- służą
do budowy i odbudowy zużywających się tkanek ( np. złuszczających
naskórek, wypadające włosy)
- są
podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka oraz wielu związków
biologicznie czynnych – hormony , enzymy
-
wchodzą w skład ciał odpornościowych
-
działają jaką substancje buforowe, utrzymują właściwy odczyn
płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego
- pełnią
rolę, nośnika niektórych witamin i składników mineralnych
- biorą
udział w regulowaniu ciśnienia krwi
- zaburzenia wzrostu i rozwoju u dzieci i młodzieży
- spadek masy ciała
- spadek odporności organizmu, osłabienie
- śmierć
– z wychudzenia i niedożywienia
-
dystrofia mięśniowa- osłabienie zdolności regeneracyjnej tkanek
- łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry
- wczesne starzenie
- obrzęk stawów
- owrzodzenia w układzie pokarmowym
- depresje
- anemia
Nadmiar białka :
-
uszkodzenie nerek
-
upośledzenie funkcjonowania wątroby
-
zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
- dna
moczanowa
- bóle
mięśni
-
zwiększona utrata wapnia z moczem
-
szybszy postęp miażdżycy
-
niedobory
-
zaparcia
- wzrost
ciśnienia tętniczego
- kamica
nerkowa, kamica pęcherzyka żółciowego
Źródła białka :
- mięso
(21,5g)
- jaja
(12,5g),
- orzechy
(25,7g)
- mleko
(3,4 g)
- sery
(28,8 g)
- rośliny
strączkowe ( 13,1g – kiełki sojowe )
Ciekawostki:
- ilość
białka u człowieka dorosłego wynosi od 10 – 14 kg. Codziennie
ok. 300g tego składnika podlega wymianie.
-
Stwierdzono związek niedoboru tzw. białka C z występowaniem udaru
mózgu Nie jest to tak ważny czynnik, jak sądzono wcześniej,
jednak może przesądzać o udarze, szczególnie, gdy istnieją inne
czynniki ryzyka.
- nie ma
dowodów naukowych, że spożywanie białka powyżej 1,7g/ kg mc.
Było konieczne i przynosiło efekty w postaci przyrostu masy
mięśniowej

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz