piątek, 15 listopada 2013

Białka - nadmiar, niedobór, funkcje.

Dzisiaj o białkach. Dla osób stosujących dietę South Beach, Dukana i inne białkowe oraz diety wegetariańskie.

BIAŁKA

Białka, wielkocząsteczkowe biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym, występujące we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych. Są zasadniczymi elementami metabolicznymi i strukturalnymi komórek, tkanek i narządów organizmów żywych.

Syntetyzowane są częściowo z aminokwasów endogennych, które ustrój może sam wytwarzać, a poza tym z aminokwasów egzogennych tzw. istotnych, pobieranych z pokarmów rozkładanych w procesie trawienia.

Funkcje:
- służą do budowy i odbudowy zużywających się tkanek ( np. złuszczających naskórek, wypadające włosy)
- są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka oraz wielu związków biologicznie czynnych – hormony , enzymy
- wchodzą w skład ciał odpornościowych
- działają jaką substancje buforowe, utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego
- pełnią rolę, nośnika niektórych witamin i składników mineralnych
- biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi

Niedobór białka :
- zaburzenia wzrostu i rozwoju u dzieci i młodzieży
- spadek masy ciała
- spadek odporności organizmu, osłabienie
- śmierć – z wychudzenia i niedożywienia
- dystrofia mięśniowa
- osłabienie zdolności regeneracyjnej tkanek
- łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry
- wczesne starzenie
- obrzęk stawów
- owrzodzenia w układzie pokarmowym
- depresje
- anemia


Nadmiar białka :
- uszkodzenie nerek
- upośledzenie funkcjonowania wątroby
- zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
- dna moczanowa
- bóle mięśni
- zwiększona utrata wapnia z moczem
- szybszy postęp miażdżycy
- niedobory
- zaparcia
- wzrost ciśnienia tętniczego
- kamica nerkowa, kamica pęcherzyka żółciowego

Źródła białka :
- mięso (21,5g)
- jaja (12,5g),
- orzechy (25,7g)
- mleko (3,4 g)
- sery (28,8 g)
- rośliny strączkowe ( 13,1g – kiełki sojowe )


Ciekawostki:

- ilość białka u człowieka dorosłego wynosi od 10 – 14 kg. Codziennie ok. 300g tego składnika podlega wymianie.
- Stwierdzono związek niedoboru tzw. białka C z występowaniem udaru mózgu Nie jest to tak ważny czynnik, jak sądzono wcześniej, jednak może przesądzać o udarze, szczególnie, gdy istnieją inne czynniki ryzyka.
- nie ma dowodów naukowych, że spożywanie białka powyżej 1,7g/ kg mc. Było konieczne i przynosiło efekty w postaci przyrostu masy mięśniowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz