- 1
łyżeczka masła (ok. 5g) – 34 kcal
- 1
łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g) – 41 kcal
- 1
porcja śmietanki do kawy (ok.10g) – 12 kcal
- 1
łyżeczka majonezu (ok.10g) – 66 kcal
- 1
łyżeczka śmietany 12% (ok. 9g) – 12 kcal
- 1
łyżeczka majonezu light (ok. 10g) -48 kcal
- 1 łyżka masła (ok. 20g) – 144 kcal
- 1
łyżka oliwy z oliwek (ok.10g) – 82 kcal
- 1
łyżka majonezu (ok.25g) – 166 kcal
- 1
łyżka śmietany 12% (ok.18g) – 24 kcal
- 1
łyżka majonezu light – (ok.25g) – 121 kcal
- 1
łyżka jogurtu naturalnego (25g) – 15 kcal
Dlaczego
tłuszcz jest nam potrzebny?
- niezbędny surowiec do budowy komórek
- decyduje o tym czy komórki naszego ciała są dobrze odżywione
- wspomaga wytwarzanie hormonów kory nadnerczy i płciowych
- do przyswajania niezbędnych składników:
a) witamina A – neutralizuje wolne rodniki ( młodość, uroda),
reguluje procesy rogowacenia naskórka, ma wpływ na jakość naszego
wzroku
b) witamina K – odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi,
łatwość powstawania krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych,
problemy z gojeniem się ran, trudności w mineralizacji kości,
zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenia jelita, biegunki
c) witamina E: neutralizuje wolne rodniki, pomaga zachować długo
urodę, wspomaga płodność ( dym tytoniowy ma duży wpływ na
degeneracje witaminy E )
d) witamina D: ma wpływ na prawidłowe kształtowanie kości u
dzieci i dorosłych, na gęstość i na stan uzębienia. Wpływa
korzystnie na system nerwowy, a więc również na skurcze mięśni,
a nawet serca. Łagodzi i zapobiega stany zapalne skóry, reguluje
wydzielanie insuliny, a tym samym wpływa na odpowiedni poziom cukru
w organizmie. Zapobiega wielu nowotworom.
Niedobór
tłuszczu powoduje:
-
zahamowanie wzrostu
- zmiany
skórne (sucha skóra, cienka, łuszcząca się, odbarwiona,
przepuszczalna)
-
zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych
-
niedobór płytek krwi
-
upośledzenie czynności fizjologicznej nerek, wątroby, serca i
innych narządów
-
nadciśnienie
-
niepłodność
-
bezpłodność
-
zwiększa podatność na infekcje
Ciekawostki:
- osoby
zamieszkujące rejon Morza Śródziemnego, które spożywają duże
ilości oliwy z oliwek, rzadko chorują na chorobę wieńcową i
miażdżyce. (JNKT)
-
odpowiednia ilość kwasu oleinowego w diecie sprzyja redukcji
glukozy w surowicy krwi, zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu 2.
- oleje:
oliwa z oliwek, słonecznikowy, krokoszowy, kukurydziany –
zmniejszają ilość cholesterolu całkowitego i frakcje LDL
lipoprotein (NNKT)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz