środa, 13 listopada 2013

Dlaczego tłuszcz jest potrzebny w diecie?


- 1 łyżeczka masła (ok. 5g) – 34 kcal
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g) – 41 kcal
- 1 porcja śmietanki do kawy (ok.10g) – 12 kcal
- 1 łyżeczka majonezu (ok.10g) – 66 kcal
- 1 łyżeczka śmietany 12% (ok. 9g) – 12 kcal
- 1 łyżeczka majonezu light (ok. 10g) -48 kcal


- 1 łyżka masła (ok. 20g) – 144 kcal
- 1 łyżka oliwy z oliwek (ok.10g) – 82 kcal
- 1 łyżka majonezu (ok.25g) – 166 kcal
- 1 łyżka śmietany 12% (ok.18g) – 24 kcal
- 1 łyżka majonezu light – (ok.25g) – 121 kcal
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (25g) – 15 kcal



Dlaczego tłuszcz jest nam potrzebny?
- niezbędny surowiec do budowy komórek
- decyduje o tym czy komórki naszego ciała są dobrze odżywione
- wspomaga wytwarzanie hormonów kory nadnerczy i płciowych
- do przyswajania niezbędnych składników:

a) witamina A – neutralizuje wolne rodniki ( młodość, uroda), reguluje procesy rogowacenia naskórka, ma wpływ na jakość naszego wzroku

b) witamina K – odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi, łatwość powstawania krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenia jelita, biegunki

c) witamina E: neutralizuje wolne rodniki, pomaga zachować długo urodę, wspomaga płodność ( dym tytoniowy ma duży wpływ na degeneracje witaminy E )

d) witamina D: ma wpływ na prawidłowe kształtowanie kości u dzieci i dorosłych, na gęstość i na stan uzębienia. Wpływa korzystnie na system nerwowy, a więc również na skurcze mięśni, a nawet serca. Łagodzi i zapobiega stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny, a tym samym wpływa na odpowiedni poziom cukru w organizmie. Zapobiega wielu nowotworom.


Niedobór tłuszczu powoduje:
- zahamowanie wzrostu
- zmiany skórne (sucha skóra, cienka, łuszcząca się, odbarwiona, przepuszczalna)
- zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych
- niedobór płytek krwi
- upośledzenie czynności fizjologicznej nerek, wątroby, serca i innych narządów
- nadciśnienie
- niepłodność
- bezpłodność
- zwiększa podatność na infekcje




Ciekawostki:
- osoby zamieszkujące rejon Morza Śródziemnego, które spożywają duże ilości oliwy z oliwek, rzadko chorują na chorobę wieńcową i miażdżyce. (JNKT)
- odpowiednia ilość kwasu oleinowego w diecie sprzyja redukcji glukozy w surowicy krwi, zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu 2.
- oleje: oliwa z oliwek, słonecznikowy, krokoszowy, kukurydziany – zmniejszają ilość cholesterolu całkowitego i frakcje LDL lipoprotein (NNKT)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz