wtorek, 4 lutego 2014

Cukrzyca typu II - zalecenia żywieniowe

CELE LECZENIA DIETETYCZNEGO
W CUKRZYCY TYPU 2:

l. Osiągnięcie i utrzymanie należnej masy ciała.
2. Utrzymanie stężenia glukozy we krwi w optymalnym zakresie (lekarz ustala Twój zakres glikemii).
3. Osiągnięcie prawidłowych wartości lipidów (cholesterolu i trójglicerydów).
4. Optymalizacjti ciśnienia tętniczego krwi (lekarz ustala wartość ciśnienia optymalna dla Cielne).

Właściwe odżywianie stanowi podstawę leczenia. Dieta powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe: węglowodany 40-50. białka 15-20%, tłuszcze 30-35% oraz witaminy, składniki mineralne, błonnik. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym, i dużą zawartością błonnika.

Pieczywo i produkty zbożowe
Wybieraj :
chleb wieloziarnisty, żytni, graham, razowy, pieczywo  chrupkie żytnie, kasze gruboziarniste ( gryczana, jęczmienna) płatki zbożowe ( owsiane, jęczmienne ), otręby, ryż brązowy, makaron z mąki razowej,

Jedz rzadziej :
pieczywo z mąki pszennej, chrupkie pszenne i kukurydziane, kaszę kukurydzianą i mannę, płatki pszenne, ryżowe, ryż biały, makaron z mąki pszennej i dużą zawartością jaj, macę
Unikaj
pieczywa zawierającego : miód, karmel, słód jęczmiennym ciast: biszkoptowych, kruchych, francuskich, ucieranych, drożdżowych, ciepłego pieczywa pszennego (tosty, zapiekanki, bułeczki na ciepło), chipsów, rozgotowanych: makaronu, ryżu i kaszy

Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym i z dużą zawartością błonnika.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający szybkość wzrastania cukru we krwi po spożyciu danego produktu

Dodatki do pieczywa
Wybieraj:
wędliny chude, wędliny drobiowe, wieprzową, polędwicę, filet drobiowy, mięso pieczone w rękawie lub gotowane, pasty z mięsa gotowanego, jajka (2 szt. tygodniowo), ser twarogowy chudy lub półtłusty, pasty z sera z dodatkami np. warzyw, szynki, ryb, ziół, ryb wędzonych
Jedz rzadziej:
tłuste sery twarogowe, sery żółte, topione, pasztety, konserwy rybne, parówki, kabanosy, galaretki drobiowe
Unikaj:
tłustych wędlin, salcesonu, mielonek, boczku, baleronu, konserw wieprzowych, tłustych parówek, kaszanki, miodu, dżemu, konfitur
Tłuszcze:
 Do smarowania pieczywa stosuj margaryny miękkie lub w małej ilości masło.
Nie spożywaj margaryn, jeżeli opakowanie nie zawiera informacji o ilości izomerów trans!

Jeżeli masz podniesione lipidy (cholesterol) we krwi, używaj margaryny zawierające stercie roślinne. O szczegóły zapytaj dietetyka.

Pamiętaj!
•  olej sojowy, słonecznikowy, winogronowy, kukurydziany, arachidowy spożywaj na surowo, np. do sałatek, surówek lub do pieczywa
•  oliwę z oliwek, olej rzepakowy stosuj do smażenia i na surowo
Mięso, ryby, drób
Wybieraj chude mięsa:
filet z indyka lub z kurczaka, nóżki bez skóry
cielęcinę, królika, polędwicę, ryby (morskie,
słodkowodne

Jedz rzadziej: mięso wieprzowe ( od szynki, schab), wołowinę
Unikaj
tłustej wieprzowiny (karczku, golonki), gęsi,kaczki, gotowanych mięs mielonych , podrobów,


Zupy
Spożywaj zupy gotowane im wywarach warzywnych lub odtłuszczonych bulionach. Zamiast śmietany do kwaśnych  zup dodaj jogurt naturalny lub kefir. Dodatki do zup, np. makaron, ryż, ziemniaki, gotuj osobno. Nie używaj zasmażek, zawiesin z mąki i tłustej śmietany.
Napoje
Wybieraj:
herbaty: czarne, zielone, ziołowe, wody mineralne, soki z warzyw niskowęglowodanowych, np. pomidorowy
Pij rzadziej:
kawę zbożowa, soki owocowe bez cukru, mleko słodkie
Unikaj
słodzonych cukrem: napojów gazowanych i niegazowanych, soków i syropów owocowych, cappuccino. Unikaj tłustego mleka.

Mleko słodkie ma istotny wpływ na wzrost cukru we krwi - zawiera laktozę, czyli cukier mleczny. Zamień mleko na jogurt naturalny, kefir, maślankę - te produkty nie podnoszą cukru tak bardzo jak mleko słodkie. Spożywaj je o innych porach dnia niż rano. Wyeliminuj zupy mleczne.

DOBRE RADY, KTÓRE CI POMOGĄ!
Zdrowe i prawidłowe żywienie ma istotny wpływ na stężenie cukru we krwi. Od Ciebie zależy wybór produktów i sposób przygotowania potraw. Pamiętaj: dieta jest Twoim lekarstwem.
l . Jedz 5 posiłków dziennie - staraj sieje spożywać o stałych porach.
2.  Potrawy sporządzaj metoda:
- gotowania w wodzie
- gotowania na parze
- duszenia z małą ilością tłuszczu
- pieczenia bez tłuszczu w rękawie lub w folii do grillowania.
3.  Unikaj potraw smażonych i w panterce. Ich spożycie podnosi cukier nawet do 5 godzin po posiłku! Wysoki cukier po tłustych posiłkach może utrzymywać się przez wicie godzin.
4. Owoce spożywaj : dużym umiarem, ok. 200 - 300g dziennie jako dodatek tło poszczególnych posiłków w ciągu dnia. Uważaj na : winogrona, banany, śliwki,suszone owoce, owoce z puszki (zawierają najwięcej fruktozy i glukozy)

Pamiętaj:lepszy owoc niż sok bez cukru! Sok powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. 1 litr soku to około 500 kcal!

5. Unikaj rozgotowania! Rozgotowane produkty zbożowe ( ryż, makaron, kasze) i jarzyny podnoszą cukier bardziej niż te same produkty , ale nie rozgotowane. Najbardziej zalecany jest ryż brązowy i makaron z mąki razowej.
6. Jedz rzadziej: produkty mączne, np. pierogi, naleśniki, krokiety. Spożywaj je zawsze z dużą ilością surówki, która zwalnia tempo wchłaniania glukozy do krwi.
7. Pamiętaj: ziemniaki puree, smażone gotowane, kukurydza, groszek konserwowy, buraki zasmażanie zawierają dużą ilość węglowodanów i mają wysoki indeks glikemiczny. Do jarzyn gotowanych spożywaj też surówkę.
8. Warzywa które możesz spożywać w dowolnych ilościach, to: brokuły, kalafior, boćwina, kapusta pekińska, kapusta kiszona, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka żółta, zielna, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, szparagi, cebula, szpinak, cukinia, cykoria, grzyby świeże.
9.Ogranicz spożycie soli do jednej łyżeczki dziennie. Zamiast soli używaj ziół świeżych lub suszonych, takich jak: bazylia, tymianek, koperek, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, czosnek, oregano, sok z cytryny, mięta, kminek, gałka muszkatołowa.
10.Wypijaj dziennie do 2 litrów płynów.
11. Zaleca się picie napojów bez cukru.
12. Ogranicz picie alkoholu. Jeżeli musisz, to pij go w trakcie posiłku. Dopuszcza się 20 g czystego spirytusu na dobę, co odpowiada 0,33 litra piwa lub 200 g białego wina lub 150 g czerwonego wina, bądź 50 g 40% wódki.
13  Słodzenie. Najlepiej oduczyć się słodzenia napojów i potraw. Cukry proste: glukoza - zawarta w słodyczach, fruktoza -zawarta w owocach, sacharoza, cukier buraczany i trzcinowy („cukier z cukierniczki”)

laktoza - cukier mleczny - MAJĄ ISTOTNY WPŁYW NA WZROST CUKRU WE KRWI.
14. Słodziki. Jeżeli musisz słodzić} zamiast cukrów prostych używaj słodzików. Do pieczenia można używać tylko niektórych słodzików
15.  Słodycze dla diabetyków. Pamiętaj, że nie można ich spożywać bezkarnie w nieograniczonej ilości. Są bardzo kaloryczne - zawierają dużo tłuszczu. Słodycze słodzone fruktozą mają wpływ na wzrost cukru we krwi. Przeczytaj etykietę opak­wania i zdecyduj, czy produkt jest dla Ciebie zdrowy.
16. Jeżeli często się zdarza, że po posiłku masz zbyt wysoki cukier we krwi, zastanów się, co możesz zrobić, aby tego uniknąć.
17. Pamiętaj o wysiłku fizycznym. Wpływa na obniżenie cukru we krwi.
18. Korekta w jadłospisie. Przy wysokich wartościach glukozy po posiłku przenieś ilość węglowodanów na inny posiłek,
np.: w jadłospisie na śniadanie maszzale-
(one zjeść trzy kromki ~ zjedz dwie, a jedną
kromkę przełóż na drugie śniadanie lub inny
posiłek.
l 9.  W razie silnego głodu, gdy nie możesz doczekać się następnego posiłku, możesz zjeść warzywa niskowęglowodanowe, takie jak pomidor, sałata, ogórek itp. (patrz punkt 8 -warzywa bez ograniczeń).

Ważne jest, żeby sam sprawdził, jaki produkt podnosi poziom cukru. Np. jeżeli po zjedzeniu banana masz wyższy poziom cukru, to zamień na inny owoc.
Dieta to zdrowy sposób odżywania, ważne jest, co i ile zjadasz. Kup wagę elektroniczną do ważenia produktów!

Jeżeli chcesz wydłużyć czas leczenia tabletkami lub obniżyć dawkę insuliny, utrzymać prawidłową masę ciała – odżywiaj się zdrowo. Zadbaj o siebie! Dasz radę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz