CELE LECZENIA DIETETYCZNEGO
W CUKRZYCY TYPU 2:
l. Osiągnięcie i utrzymanie należnej masy ciała.
2. Utrzymanie stężenia glukozy we krwi w optymalnym
zakresie (lekarz ustala Twój zakres glikemii).
3. Osiągnięcie prawidłowych wartości lipidów
(cholesterolu i trójglicerydów).
4. Optymalizacjti ciśnienia tętniczego krwi (lekarz
ustala wartość ciśnienia optymalna dla Cielne).
Właściwe odżywianie stanowi
podstawę leczenia. Dieta powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe:
węglowodany 40-50. białka 15-20%, tłuszcze 30-35% oraz witaminy, składniki
mineralne, błonnik. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym, i dużą
zawartością błonnika.
Pieczywo i produkty
zbożowe
Wybieraj :
chleb
wieloziarnisty, żytni, graham, razowy, pieczywo chrupkie żytnie, kasze gruboziarniste (
gryczana, jęczmienna) płatki zbożowe ( owsiane, jęczmienne ), otręby, ryż
brązowy, makaron z mąki razowej,
Jedz rzadziej :
pieczywo
z mąki pszennej, chrupkie pszenne i kukurydziane, kaszę kukurydzianą i mannę,
płatki pszenne, ryżowe, ryż biały, makaron z mąki pszennej i dużą zawartością
jaj, macę
|
Unikaj
pieczywa
zawierającego : miód, karmel, słód jęczmiennym ciast: biszkoptowych,
kruchych, francuskich, ucieranych, drożdżowych, ciepłego pieczywa pszennego
(tosty, zapiekanki, bułeczki na ciepło), chipsów, rozgotowanych: makaronu,
ryżu i kaszy
Wybieraj produkty o niskim indeksie
glikemicznym i z dużą zawartością błonnika.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik
określający szybkość wzrastania cukru we krwi po spożyciu danego produktu
|
Dodatki do pieczywa
Wybieraj:
wędliny chude, wędliny drobiowe, wieprzową,
polędwicę, filet drobiowy, mięso pieczone w rękawie lub gotowane, pasty z
mięsa gotowanego, jajka (2 szt. tygodniowo), ser twarogowy chudy lub półtłusty,
pasty z sera z dodatkami np. warzyw, szynki, ryb, ziół, ryb wędzonych
Jedz rzadziej:
tłuste sery twarogowe, sery żółte, topione,
pasztety, konserwy rybne, parówki, kabanosy, galaretki drobiowe
Unikaj:
tłustych wędlin, salcesonu, mielonek, boczku,
baleronu, konserw wieprzowych, tłustych parówek, kaszanki, miodu, dżemu,
konfitur
|
Tłuszcze:
Do smarowania pieczywa stosuj margaryny
miękkie lub w małej ilości masło.
Nie
spożywaj margaryn, jeżeli opakowanie nie zawiera informacji o ilości izomerów
trans!
Jeżeli
masz podniesione lipidy (cholesterol) we krwi, używaj margaryny zawierające
stercie roślinne. O szczegóły zapytaj dietetyka.
Pamiętaj!
• olej
sojowy, słonecznikowy, winogronowy, kukurydziany, arachidowy spożywaj na
surowo, np. do sałatek, surówek lub do pieczywa
• oliwę z
oliwek, olej rzepakowy stosuj do smażenia i na surowo
|
Mięso, ryby, drób
Wybieraj chude
mięsa:
filet z indyka lub
z kurczaka, nóżki bez skóry
cielęcinę, królika,
polędwicę, ryby (morskie,
słodkowodne
Jedz rzadziej: mięso wieprzowe ( od szynki, schab), wołowinę
|
Unikaj
tłustej wieprzowiny
(karczku, golonki), gęsi,kaczki, gotowanych mięs mielonych , podrobów,
|
Zupy
Spożywaj zupy gotowane im wywarach warzywnych lub odtłuszczonych
bulionach. Zamiast śmietany do kwaśnych
zup dodaj jogurt naturalny lub kefir. Dodatki do zup, np. makaron, ryż,
ziemniaki, gotuj osobno. Nie używaj zasmażek, zawiesin z mąki i tłustej
śmietany.
Napoje
Wybieraj:
herbaty: czarne, zielone, ziołowe, wody mineralne,
soki z warzyw niskowęglowodanowych, np. pomidorowy
Pij rzadziej:
kawę zbożowa, soki owocowe bez cukru, mleko słodkie
|
Unikaj
słodzonych cukrem: napojów gazowanych i
niegazowanych, soków i syropów owocowych, cappuccino. Unikaj tłustego mleka.
Mleko
słodkie ma istotny wpływ na wzrost cukru we krwi - zawiera laktozę, czyli
cukier mleczny. Zamień mleko na jogurt naturalny, kefir, maślankę - te
produkty nie podnoszą cukru tak bardzo jak mleko słodkie. Spożywaj je o
innych porach dnia niż rano. Wyeliminuj zupy mleczne.
|
DOBRE RADY, KTÓRE CI POMOGĄ!
Zdrowe
i prawidłowe żywienie ma istotny wpływ na stężenie cukru we krwi. Od Ciebie
zależy wybór produktów i sposób przygotowania potraw. Pamiętaj: dieta jest
Twoim lekarstwem.
l .
Jedz 5 posiłków dziennie - staraj sieje spożywać o stałych porach.
2. Potrawy sporządzaj metoda:
-
gotowania w wodzie
-
gotowania na parze
-
duszenia z małą ilością tłuszczu
-
pieczenia bez tłuszczu w rękawie lub w folii do grillowania.
3. Unikaj
potraw smażonych i w panterce. Ich spożycie podnosi cukier nawet do 5 godzin po posiłku! Wysoki cukier
po tłustych posiłkach może utrzymywać się przez wicie godzin.
4.
Owoce spożywaj : dużym umiarem,
ok. 200 - 300g dziennie jako dodatek tło poszczególnych posiłków w ciągu dnia. Uważaj
na : winogrona, banany, śliwki,suszone owoce, owoce z puszki (zawierają
najwięcej fruktozy i glukozy)
Pamiętaj:lepszy
owoc niż sok bez cukru! Sok powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. 1 litr
soku to około 500 kcal!
5.
Unikaj rozgotowania! Rozgotowane produkty zbożowe ( ryż, makaron, kasze) i
jarzyny podnoszą cukier bardziej niż te same produkty , ale nie rozgotowane.
Najbardziej zalecany jest ryż brązowy i makaron z mąki razowej.
6.
Jedz rzadziej: produkty mączne, np. pierogi, naleśniki, krokiety. Spożywaj je
zawsze z dużą ilością surówki, która zwalnia tempo wchłaniania glukozy do
krwi.
7.
Pamiętaj: ziemniaki puree, smażone gotowane, kukurydza, groszek konserwowy,
buraki zasmażanie zawierają dużą ilość węglowodanów i mają wysoki indeks
glikemiczny. Do jarzyn gotowanych spożywaj też surówkę.
8.
Warzywa które możesz spożywać w dowolnych ilościach, to: brokuły, kalafior,
boćwina, kapusta pekińska, kapusta kiszona, ogórek świeży, ogórek kiszony,
papryka żółta, zielna, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, szparagi, cebula,
szpinak, cukinia, cykoria, grzyby świeże.
9.Ogranicz spożycie
soli do jednej łyżeczki dziennie. Zamiast soli używaj ziół świeżych lub
suszonych, takich jak: bazylia, tymianek, koperek, pietruszka, liść laurowy,
ziele angielskie, cynamon, goździki, czosnek, oregano, sok z cytryny, mięta,
kminek, gałka muszkatołowa.
10.Wypijaj
dziennie do 2 litrów płynów.
11.
Zaleca się picie napojów bez cukru.
12.
Ogranicz picie alkoholu. Jeżeli musisz, to pij go w trakcie posiłku.
Dopuszcza się 20 g czystego spirytusu na dobę, co odpowiada 0,33 litra piwa
lub 200 g białego wina lub 150 g czerwonego wina, bądź 50 g 40% wódki.
13 Słodzenie. Najlepiej oduczyć się słodzenia
napojów i potraw. Cukry proste: glukoza - zawarta w słodyczach, fruktoza
-zawarta w owocach, sacharoza, cukier buraczany i trzcinowy („cukier z
cukierniczki”)
|
laktoza - cukier
mleczny - MAJĄ ISTOTNY WPŁYW NA WZROST CUKRU WE KRWI.
14.
Słodziki. Jeżeli musisz słodzić} zamiast cukrów prostych używaj
słodzików. Do pieczenia można używać tylko niektórych słodzików
15. Słodycze dla diabetyków. Pamiętaj, że nie
można ich spożywać bezkarnie w nieograniczonej ilości. Są bardzo kaloryczne -
zawierają dużo tłuszczu. Słodycze słodzone fruktozą mają wpływ na wzrost cukru
we krwi. Przeczytaj etykietę opakwania i zdecyduj, czy produkt jest dla
Ciebie zdrowy.
16.
Jeżeli często się zdarza, że po posiłku masz zbyt wysoki cukier we krwi,
zastanów się, co możesz zrobić, aby tego uniknąć.
17.
Pamiętaj o wysiłku fizycznym. Wpływa na obniżenie cukru we krwi.
18.
Korekta w jadłospisie. Przy wysokich wartościach glukozy po posiłku przenieś
ilość węglowodanów na inny posiłek,
np.:
w jadłospisie na śniadanie maszzale-
(one
zjeść trzy kromki ~ zjedz dwie, a jedną
kromkę
przełóż na drugie śniadanie lub inny
posiłek.
l
9. W razie silnego głodu, gdy nie
możesz doczekać się następnego posiłku, możesz zjeść warzywa
niskowęglowodanowe, takie jak pomidor, sałata, ogórek itp. (patrz punkt 8
-warzywa bez ograniczeń).
Ważne
jest, żeby sam sprawdził, jaki produkt podnosi poziom cukru. Np. jeżeli po
zjedzeniu banana masz wyższy poziom cukru, to zamień na inny owoc.
Dieta
to zdrowy sposób odżywania, ważne jest, co i ile zjadasz. Kup wagę
elektroniczną do ważenia produktów!
Jeżeli
chcesz wydłużyć czas leczenia tabletkami lub obniżyć dawkę insuliny, utrzymać
prawidłową masę ciała – odżywiaj się zdrowo. Zadbaj o siebie! Dasz radę!
|

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz